Sanatorium Bosch en Heide

Voordat snelwegen het Gooi doorsneden, werd de lucht hier geroemd vanwege haar zuiverheid. Dit had tot gevolg dat verschillende sanatoria hier neerstreken. Een ervan was Sanatorium Bosch en Heide gelegen nabij de grens met Laren. Voordat het gebouw gesloopt werd, deed het nog dienst als decor in de film Soldaat van Oranje.

2 reacties

 • Reactielink leah Cohen Geplaatst door leah Cohen maandag, 11 maart 2019 21:41

  Goedenavond, Ik was op zoek naar info waar mijn moeder onder gedoken heeft geweest. Ik wist dat het Laren N/H was en dat het met bos en duin te maken had. Ze was 4 jaar ongeveer. Ze leeft al heel lang niet meer. Nooit vertelde ze er over. De hele oorlog is ze daar geweest kreeg daar TBC in de rug wervels. Ze vertelde soms dat ze de hele oorlog kapucijners te eten kreeg. Haar naam was Lieneke Wolff. Ik heb mooi foto,s van haar. In haar gips bed. Een verhaal waar ik best vragen over heb. Ik ben de dochter van Lieneke Wolff en Shlomo Cohen.
  Beide zijn al heel lang niet meer in leven. Wel heeft dit mijn leven danig getekend. Mooi verhaal hier boven.
  Ik gebruik de naam Cohen eigenlijk nooit omdat ik weet hoe bang mijn ouders waren als dit bekend zou zijn. Alle vertrouwen was dan ook weg bij hun beide. Dus de naam Wolff is van mijn moeder. Zo ben ik ook ingeschreven. Ik ben wel trots op mijn naam. Ach ik kan wel een boek schrijven. Ik laat het hier even bij. Met een vriendelijke groet Leah

  Rapporteren
 • Reactielink aaldrik hermans Geplaatst door aaldrik hermans woensdag, 16 januari 2019 23:50

  Het herstellingsoord 'Bosch en Heide' werd vanaf zomer 1934 geleid door zuster J.C. Wallinga. Het oord maakte deel uit van de Stichting van de Noord-Hollandse vereniging 'Het Witte Kruis'. De opheffing van dit sanatorium voor t.b.c.- patiënten vond plaats in augustus 1953 (bron: De Bel 25-8-1953). Tijdens de Duitse bezetting was dit herstellingsoord een prima plek om onder te duiken i.v.m. eventueel besmettingsgevaar. Uit informatie van het Nederlands Beheersinstituut (collectie Nationaal Archief te Den Haag) blijkt dat hier ook het Duits joodse meisje Marianne Rosemarie Riess (*Breslau 20-11-1922) ondergedoken zat. Met hulp van zuster Wallinga overleefde deze 'verpleegster' hier de oorlog (NBI 2.09.16.12/149251 en 5546 t.n.v. Riess-Cohn).

  Rapporteren

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.