Floris Vos

Floris Vos (Utrecht, 21 november 1871Naarden, 19 juli 1943) was agrarische ondernemer, leider van de Erfgooiers en een Nederlands Kamerlid.

Vos stamde uit een familie van Erfgooiers en volgde het gymnasium, waarna hij tot teleurstelling van zijn vader die arts was, geen medicijnenstudie ging volgen. Hij werkte aanvankelijk in de bosbouw, in onder meer Hongarije. Hij startte daarna samen met een compagnon de modelboerderij Hofstede Oud-Bussem in Bussum. Hij zette zich als Naarder actief in voor de oude Saksische, en in de 20ste eeuw nog steeds geldende rechten van de Erfgooiers (Gooise boeren) om van al hun gemeenschappelijke gronden in het Gooi gemeenschappelijk gebruik te blijven maken, en streed tegen inmenging van de gemeenten. Daardoor raakte hij in 1904 1 dag in de gevangenis, wat er wel mede toe leidde dat de bijzondere Erfgooierswet van 1912 er kwam. Floris Vos werd als afgevaardigde van de stad Naarden in het bestuur van Stad en Lande van Gooiland opgenomen.[1]

Uit protest tegen de tol op de rijksweg naar Amsterdam bij Muiden startte hij een eigen partij (de Middenpartij voor Stad en Land) die actie voerde tegen de (voorlopig) laatste tollen op wegen. Hij wist met dat thema een Kamerzetel te behalen. Hij had weinig inbreng in het parlement en verdween al weer na één periode. (Wikipedia)

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.